Serge van Radonetz,
heremiet en stichter van het beroemde Drievuldigheidsklooster bij Moskou.
Oosterse en westerse vroomheid *)

Vaak stelt men dat de spiritualiteit van de oosters Orthodoxe kerken heel anders is dan die van ons hier in het Westen. Maar kan men dat zo stellen? Zijn de verschillen zo duidelijk?

In Oost-Europa en rond de Middellandse zee zijn er zoveel politieke en religieuze verschuivingen geweest, en ook is er zoveel religieuze interactie geweest tussen Oost en West dat het wat onwaarschijnlijk lijkt dat de grenzen zo duidelijk te trekken zijn. Het Westen heeft het geloof en de vroomheid van het Oosten ontvangen. En later zijn tal van Latijnse kerkvaders in de leer gegaan bij die van het Griekse Oosten. De grootste onder hen, Augustinus, wordt wel de Griek onder de Latijnen genoemd.

Ook het Westerse monnikendom heeft zijn ontstaan en inspiratie te danken aan dat van het Oosten. Wat de monnik Cassianus († omstreeks 435) schreef over de acht hoofdzonden en over de wijsheid van de Egyptische woestijnvaders heeft in de christelijke oudheid en in de Middeleeuwen het gehele Westen intensief beïnvloed. Ook een belangrijk gedeelte van de Latijnse liturgie, de meeste Mariafeesten en de verering van de Theotokos (zij die God gebaard heeft), de Panhagia (de Alheilige), komen uit het Oosten. De allegorische Schriftverklaring, die de middeleeuwse vroomheid zozeer beheerste, en de diepzinnige speculaties van Dionysos de Areopagiet, die in de latere westerse mystiek zo'n grote rol kreeg toebedeeld, stammen uit het Oosten. De kloosterhervormingen van Bernard van Clairvaux en ook andere kloosterhervormingen zijn voortgekomen uit heimwee naar het oude Oosterse monachisme. En ook de Renaissance en het Humanisme hebben misschien meer nog dan naar de Latijnse Oudheid hun verlangen laten uitgaan naar de geestelijke schatten van Byzantium. Dit alles neemt niet weg dat er ook opvallende verschillen zijn: